Velge gitar

January 8, 2011
By

Hvordan man skal gå frem for å velge riktig gitar, kan være veldig forskjellig. Det spiller inn mange faktorer, som spillestil, pris og smak/behag.

Spillestilen din er utelukkende det viktigste, og prisen må dessverre være det den vil. Mange kan klare seg med en billig Ibanez, mens andre investerer ekstra mye for å fullføre sin spillestil med spesielle effekter eller andre nødvendige mekanismer og tilpasninger som din egen spillestil måtte kreve.

Skal du spille med vreng? – Kanskje et av de mest elementære problemstillingene er om man skal spille med eller uten vreng. Med vreng vil du nemlig måtte kjøpe en gitar med noe som heter humbuckere. Dette gir helt klart best effekt, både i lyd og i ytelse. For en gitar uten vreng vil en single-coil kunne gi deg de peneste tonene, uten at det skurrer eller lager ulyder i form av “små-vrenging” eller andre plagsomme lyder. Du har kanskje opplevd å spille uten høytaler en periode og opparbeidet deg bra med selvtillitt, for så å smikke i “Jack’en” og spinne på gitaren, gjerne så alle naboene kan høre deg? Mange har i alle fall opplevd å bli skuffet da – ikke minst naboene :)

Gitarreim – Reima til gitaren har kanskje ikke veldig mye med selve valget av gitar, men vi drar det likevel opp, siden dette vil komme til å ha mye å si. Velg ut en reim du føler deg konfertabel med. Ikke tro at dette valget er en liten bagatell, for det er det nemlig absolutt ikke!

Tverrbånd – Nesten alle gitarmerker har ulike tverrbånd. Her kommer vi ofte over i smak og behag, der det ene og det andre ikke kan begrunnes. Men er du en fan av tapping eller annen form for finger-teknikker er tverrbånd noe av det viktigste med hele gitaren for deg. Sjekk derfor tverrbåndene på de nye gitarene nøye før du velger å kjøpe. Tverrbåndene skal gi deg, som gitarist, et godt utgangspunkt. En person som har spilt gitar i mange år vil kunne skille gitarer på nettopp dette. Prisklassene vil derfor kunne bikke til det motsatte – mange rimlige gitarer har nemlig perfekte tverrbånd for mange gitarister.

Ibanez – Er du nybegynner anbefaler vi en Ibanez gitar til å begynne med. Ibanez er kanskje en av de gitarene som varierer mest i prisklasse og i kvalitet. Den første gitaren man kjøper seg bør ikke være dyr. Smak litt på det for en billigere penge. Dessuten blir man en langt bedre gitarist når man får en virkelig god gitar i hendene etter at man har strevet og bannet litt over en litt dårligere gitar. Ibanez er absolutt et godt merke, og et perfekt sted å begynne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *