Stemme gitar

July 27, 2012
By

Det kan være svært vanskelig å stemme gitaren i starten. Mange velger å benytte seg av et piano eller liknende som er stemt hele tiden, og på den måten finne de riktige tonene på de riktige strengene.

Helt basic er det slik en vanlig stemt gitar skal være (begynner med mørk E-streng):

E-A-D-G-H-E

PS: Hvis du leser engelske tabs eller liknende, brukes “B” til den “norske” H – men dette er selvfølgelig samme tone.

Bli guidet av YouTube

YouTube har mange flotte gitarister på alle nivåer, og du som er interessert i å lære deg gitar, kan lære deg masse her inne. Vi tror også du kan lære deg å stemme gitaren via YouTube, og legger inn en liten filmsnutt av en film som vi mener passer godt.

For å forklare litt der noen kanskje vil falle av – du trenger bare å stemme én streng for å stemme de andre. I videoen bruker han et slags munnspill, men det ideele er likevel et piano eller keyboard. Du kan også, hvis du ikke har andre muligheter, stemme en streng etter pc-en.

Kjøp en gitar tuner

Det er ikke lenger en nødvendighet å lære seg å stemme gitaren på gamlemåten, men vi anbefaler det selvfølgelig til alle. Nå kan man også kjøpe gitar tunere, som gjør jobben svært mye enklere. Det eneste du da trenger å gjøre, er å plotte inn hvilken streng du spiller på, også guider tuneren deg til om du skal stemme til lysere eller mørkere. Vips, så er gitaren din 100% stemt.

Disse tunerene koster fra et par hundrelapper, og holder i opptil flere år. Det er alltids en god investering, og man kan (nesten) alltid stole på at stemmingen blir 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *