Gitar noter – en guide til nybegynnere!

September 4, 2010
By

Vil du lære deg gitar noter? Er du helt nybegynner? Kanskje kan du det, men vil friske opp i det? Uansett har du kommet til rett plass. Her kommer en artikkel om gitarnoter!

Det første man bør gjøre, er å lære seg (pugge) stamtonene. Grunnen til at de heter nettopp dette, er fordi det er syv noter som skiller seg ut, og blir mest brukt;

C D E F G A H (C)

Dette stammer helt fra middelalderen, da notene ble oppkalt etter de første bokstavene i alfabetet. Logisk nok, og alle var fornøyde med det. Derfor er det veldig viktig at det ikke blir noe forvirring rundt (det forvirrede) tallet H som erstatter B i mange land. Husk derfor denne lille detaljen. I Norge bruker vi som regel denne praksisen, men det logiske er å bruke de første bokstavene, slik at skalaen ser slik ut;

C D E F G A B (C)

Når du har gått hele skalaen i C, møter vi nok en gang på C. Da sier vi at den har gått opp en “oktav”. Avstaden mellom D og D er også en oktav. Uansett om vi går opp eller ned, er altså avstanden en oktav.

Noter til gitar og piano

Over ser du figuren i noter, og merk deg plasseringen av de forskjellige. Hvis du ikke har vært borti dette før, anbefaler vi deg å tegne dette selv, helt til du kan plassere de forskjellige notene utenat. Det er en måte å lære sånne ting på; pugge!

Dette var en liten innføring i gitar noter. Vi kommer til å skrive fortsettende artikler om temaet, så det er bare å følge med videre her på gitarnoter.com!

“Tone er noe vi hører, noter er noe vi skriver” ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *